Pois

Valitut Palat: Kiehtova ihmismieli - käytännön psykologiaa nykypäivän ihmiselle. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä. Valitut Palat Oy 1992

AIKAKAUSLEHTIEN LEIKEKIRJA

Kirjan fyysinen paino voi olla osana logoa. Kalevan viimeisin kirjapaketti sopi norsuntappoon, sisällä yksi kirja, painonsa puolesta "Introduction to...", joista nuorena mukulana ahdistuin pystyyn kirjakaupassa kulkeissani aikaihmisten rajatonta viisautta hämmästellen. No nyt olen viisaampi minäkin. Introduktiokirjoja en kuitenkaan Kalevalta onneksi saa, joten vain lääkärikirjat ja Valitut Palat (VP) olivat mahdollisia, ja paketista kuoriutui jälkimmäinen "Kiehtovan" ihmismielen "hämmästyttävine" adjektiiveineen, VP:n superlatiivilogoja nekin.

VP on aina ollut ihastuttavan järisyttävän ihmeellisen kahtiajakoinen monessa suhteessa. Sen pseudoliberaali konservatismi, vapautta teeskentelevä moralismi, kiiltokuvaksi litistynyt yhteiskuntaihanne, kitschaileva lollipoppailu, tehokkuuden tyhmyys, pintaliidon huima vauhti, kaikki nuo vastakohtaiset piirteet saavat yhtä aikaa raivon ja hellyyden valtaan, kun kaikesta dollarinpalvontaperinteestään huolimatta Valitut Palat näyttää uskovan asiaansa. Jopa jotkut sitä toimittavat henkilöt vaikuttavat olevan aivan tosissaan siitä puhuessaan!

Onko kauniimpaa ulkoasua VP:n koreilla kirjasarjoilla? Onko harkitumpaa layoutia, koreampia korkealaatuisia kuvia ja piirroksia? Ready-made-paketteja Tupperware-kotiäideille, minuutensa hukanneille yhteiskuntamarioneteille? Juuri yhden WC-käynnin mittaisia easy-reading-selkotekstejä sievien pikku "Tiesitkö tämä"-boksien reunustamina? Niistä kyllä oppiikin kaikkea pikkufaktaa, ohella kritiikittömyyttä, niin pöyristyttävästi tämäkin kirja vetelee yksiulotteisia syy/seuraus johtopäätöksiään elämisen ilmiöistä aivankuin a:sta johtuisi b, parhaassa tapauksessa b:stä ehkä a, mutta tekijä x, josta seuraa a ja b, on ja pysyy poissa VP:n sivuilta.

VP on muuttanut rahaksi yhteiskunnan tiedeihanteen, jossa kaikki asiantuntijat ovat ison P:n Professionaaleja, tiede objektiivista, psykologia todellisuutta ja psykologit viisaita, tiedemiestädit- ja sedät uudisraivaajasankareita, eikä tisua ja pippeliä kiiltopintamuovimuonasivuillansa näy, vain haarovälittömän neutrihymyinen Anna-Manna-ryynipakettipisamalettityttö lippusalon hulmutessa takavasemmalla.

"Kiehtova ihmismieli" on kuin Amerikka itse: hurmaavan mauton, hellyttävän äitelä, paljon osaava, vähän ymmärtävä, lapsellisen vitaali, suuriääninen tietämisensä tyhmyydessä.

Hyvä Peek-A-Book, aikakauslehtien leikekirja kovissa kansissa odotushuone- ja koululaislukemistoksi.


Markku Siivola

(kts myös Valitut Palat: Tunne itsesi, ymmärrä muita - elämän psykologiaa)