Pois

Esko Mustonen: Enkelten maailma - suojelusenkeleistä langenneisiin enkeleihin. Aquarian Publications 1994.

ENKELEITÄ SALAATISSA

50-luvulla Kalevankin toimittajana ollut sanomalehtimies Esko Mustonen, 68, arvelee puhuvansa enkeleistä epätraditionaalisesti tässä traditionaalisessa esoteriatekstissään johon tietokirjalliseen työhön hän sai vähän vahingossa opetusministeriöltä 6000 mk. Ervastin ja Steinerin palvonta ja kirjavista lähteistä sillisalaatiksi sekoitetut referaatit, jotka välillä muistavat palata enkeleihinkin ovat kuitenkin tutkimuksesta ja tietokirjallisuudesta kaukana, samoin tekstin käyttö oman uskon julistukseen ja henkilökohtaisten kaunojen purkuun.

Kahdeksan vuotta sitten hän teki poltergeist- eli räyhähenkikirjassaan (WSOY 1986) saman vakiokarhunpalveluksen parapsykologialle kuin muukin suomalainen parakulttuuri toivomalla että "kaikkien tieteitten tutkijoitten tulisikin asian oikein ymmärtäen astua askel lähemmäksi parapsykologeja". Karman laissa (WSOY 1990) hän arveli hunnien astraalikehoon pesiytyneen mätäaineksen voivan ilmentyä keskiajalla spitaalina, ja rotuvihan saattavan heijastua keuhkotuberkuloosina. Enkelikirjassa hän mielii maailmankaikkeuden luomismalliksi dodekaedria ja uskoo intialaisten joogien saavan Kalevalasta jatkuvasti pyhiä aspekteja suoraan mieleensä.

Mustosen omia käsityksiä myötäilevät tekstit ovat hänen mielestään fanaattisuudesta vapaita ja myöntävät rehellisesti sen mitä hän näkee totuutena. Hänelle okkulttisten salaisuuksien selittäjät sanovat kuin yhdestä suusta oikean tiedon tulleen Valkoisen Veljeskunnan Mestareilta, joiden kirjoitusten vastaanottajana Pekka Ervastin luotettavuus on tunnustettu. Naapuri-ideologiat saavat mennä vessasta alas rikkaruoholiikkeinä, joita harrastavat parapsykologian viittaan pukeutuneet harhakulkijat ja keinottelijat.

*

Mustonen pyrkii oikeaan sisäiseen suuntaan, mutta hukkaa oman polkunsa muiden pystyttämien tienviittojen vilinässä. Hänen kaltaisiaan on Suomessakin muutamia miljoonia, joiden takertumataso vain on toinen. Kymmenissä maamme pikkulahkoissa on hänen tapaansa esoteerisia tekstejä käsitteleviä tuhansittain, ja monia heidän tuotteitaan ei myydä enää vain seurojen monisteina vaan Akateemisen Kirjakaupan parapsykologiapöydälläkin. Enkelikirjakin on päässyt jo toiseen painokseen. No mikä ettei. Puhuuhan se kaikkialla kaikkina aikoina esiintyvästä yleismaailmallisesta ilmiöstä. 'Mustoslaiset' aavistavat sen sisäisen merkityksen paremmin kuin aisteihinsa uskova arkipäivän ihminen, vaikkeivät heidän eväänsä lähtökuoppia pidemmälle riitäkään.

Markku Siivola