Pois
Ritva Lippo: Valtteja elämän varrelle. Otava 1998

 

HENKIMAAILMAA HEIKOILLEKIN

"Spiritualismi ei ole uskonto vaan elämänkatsomus", mainitsee "selvänäkijä-meedio" Ritva Lippo alias Eeva-lehden Madame L. osoittaen näin sen olevan hänen tärkein uskontonsa vaikka tiukkapipoja spiritualisteissakin on, hän myöntää, mutta he eivät ole ymmärtäneet spiritualismia oikein, jatkaa hän tuolla läpeensä tutulla puolustelumekanismilla.

Suurin osa selvänäkijöistä turvaa myös Jeesukseen, Lippo heittää mukaan myös ortodoksisuuden. Yhteistä näille kaikille on liikoja kyselemätön antautuminen ulkopuolisen voiman valtaan, jonka yksinkertaisuuteen nähden ihmiseltä itseltään enemmän odottavat Kaukoidän uskonsuunnat ovat liian konstailevia.

Lipossa on sen verran avoimen kirkaskatseista lämminsydämisyyttä että hänen tietämyksensä jumalan aikomuksista ja jälleensyntymistä voidaan laittaa hänen autuaasti omaksutun spiritualisminsa eikä omnipotenssin tiliin. Enkelit ja eläinten sielut, henkiset tasot ja energiakentät, usko niin Jeesukseen kuin astrologiaankin, itsemurhan vieno paheksunta, Nostradamus ja Vesimiehen ajat, kritiikittömän ajattelun tuottama simppelisosiologia, kaikki nuo rajatiedon vakioelementit ovat mukana, samoin hänen ystävättärensä kautta puhuvan Uranus-henkiopettajan viestien korkeaeettinen "Don't worry, be happy" -sanoman esoteerimuunnelma, samanlainen kuin kaikilla muillakin meedioiksi esittäytyvillä.

Muiden yksityisyrittäjinä toimivien auttajien tavoin kärsii hänkin kellon ympäri itsekeskeisistä kestovalittajista ja rakkauselämänsä vatkaajista, mutta jaksaa likasankoroolistaan huolimatta jatkaa silti monia lohduttaen. Kaunis tarkoitus, hyvä sydän ja toisen kuunteleminen eheyttää aina, tapahtuipa se sitten Jeesuksen, henkivaltojen tai muun auttavan tahon nimiin.

Miksi ei kustannusosakeyhtiö Otavakin laskisi haaviaan hömpän ja pimpan pyörittämään rahavirtaan kuten Helsingin Sanomien viihdepalvelusivuiltakin voimme nähdä, jossa ennustus- ja horoskooppihömppä on hinnoiteltu samalle tasolle viereisen palstan pimpan kanssa: 10-14 mk/min. Oletettavasti kyseessä on pitkälti sama yksinäisten, psyykenvammaisten ja lapsisielujen asiakaskunta joka ostelee näitä vakavamielisempiäkin henkitarinoita.

Markku Siivola