Pois

Liisa Tallgren: Tarjolla huominen. Huumetyön pioneeri kertoo. WSOY 1993

HUUMESOTURIN TAISTELUPÄIVÄKIRJA

Huumekannanotoista erottuu selkeänä vain yksi rintama: kaikkia huumeita vastaan, myös tupakkaa ja alkoholia, niin yksioikoisen julistavasti, että propagandaterä tylsyy hyvän tarkoituksen valkoisista valheista. Hyvä esimerkki tällaisesta on meneillään oleva lapsellisen typerä ja hyödytön "Dorka ajaa dokussa"-kampanja.

Julistajanäkemyksestä poikkeavia monipuoliseen ja jotakuinkin neutraaliin analyysiin pyrkiviä kannanottoja näkyy julkisuudessa selvästi pienempi määrä, silmiinpistävimpänä näistä Suomessa kansanterveystieteen laitoksen tutkija valt.tri Osmo Kontulan puheenvuorot. Toisaalta on mahdotonta mennä mitätöimään Kontulan monipuolista ja mietityttävää huumeongelma-analyysia, joka ei suostu soittamaan tuomiopäivän pasuunaa tyyliin turvat-tukkoon-toisilta-torvilta, toisaalta voi hyvin ymmärtää poliisia, Huumetoimiston johtajaa Torsti Koskista ja heidän kannallaan olevaa Liisa Tallgrenia, jotka joutuvat silmäkkäin huumeongelman hirvittävyyksien kanssa päivästä päivään.

Tallgren on nähnyt huumeiden jäljet kaikkein rajuimmin. Toinen hänen pojistaan kuoli niihin, toinen jäi henkiin mutta pysyvästi mielisairaaksi. Tallgren on viimeisen kymmenen vuoden aikana tavannut Vapaaksi Huumeista ry:n huumekodeissa lukemattomia huumeenkäyttäjiä, pitänyt lukemattomia huume-esitelmiä, vaikuttanut päättäjiin monien kanavien kautta, saanut huumetyöstään neljä kunniakirjaa ja Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitalin kultaristein. Hän on todellinen huumetyön pioneeri ja esitaistelija, kristittyjen Jeesukseen sodassaan turvautuva, ehkäpä pitkällekin oman huumekauppiaita vastaan tuntemansa vihan lopulta sääliin vaihtamaan pystynyt loputtoman sitkeä nainen.

Hänen päiväkirjanomainen selostuksensa on alusta loppuun huumekauhujen kuvauksia täynnä, massiivisuudellaan vakuuttava. Hän olisikin yli-ihminen, jos kaiken kokemansa jälkeen hänellä olisi varaa luistaa Kontulalaisen analyysin suuntaan, siksi hänen julistajasielunsa yksiviivaisuuskin vain oikeastaan pukee häntä antaen hänen tekstilleen äärimmäisen sinnikkyyden aateloinnin.

Niinpä tulee suorastaan kunnianosoituksena tälle taistelijalle antaa hänen yhdistyksensä vastaanotto- ja hoitoonohjauskodin yhteystiedot: Ingaksentie 7, 02740 Espoo, puh 90-866104 ja 90-866106. Hoidon kustannukset ja maksusitoumus järjestetään vastaanotto- ja hoitoonohjauskodista käsin kunnan sosiaali- ja terveystoimen kanssa. Avoinna kaikkina päivinä ympäri vuorokauden. Lähetettä tai maksusitoumusta ei tarvita.

Lukekaa sekä tämä Tallgrenin kirja että Kontulan kokoomateos Huumeiden käyttäjät Suomessa (Kirjayhtymä 1992), niin saatte todella monipuolisen - ja monipuolisuudessaan ristiriitaisen - kuvan huumeista ja niiden yksilö- ja yhteiskuntatason loputtoman monimutkaisten tekijöiden kietoutumista toisiinsa niin nykyhetken kuin historiankin valossa. Vetäkää vasta sen jälkeen omat johtopäätöksenne tästä meitä suomalaisiakin yhä lähemmäs hiipivästä hirviöstä, jonka lonkerot eivät aina ole siellä missä niitä viimeksi kuulutetaan nähdyn.

Markku Siivola

kts myös:
Sosiaali- ja terveysministeriön esitteitä 2/1990: Huumeongelma - tietoa vanhemmille, nuorille ja ammattiauttajille
Osmo Kontula (toim.): Huumeiden käyttäjät Suomessa