Pois

Manninen Vesa: Vyötä kupeesi kuin mies - sielullisten selviytymisyritysten psykoanalyyttistä seurantaa. Kirjayhtymä 1996

Isä, Poika ja Analyysi

Hitler isähahmojen joukosta vielä puuttuikin, totesin Mannisen edellisen teoksen (Tyydytys ja tyytymys. Kirjayhtymä 1993) harjoittaman Jeesusjahdin johdosta. Nyt on vuorossa itse Taivaan Isä, joka Mannisen vastaanotolla näyttäytyy yhtä neuroottisena kuin Poikansa, ja syylliseksi moiseen psykologisointiin osoittaa Manninen Raamatun Jobin kirjan tekijää: "Toi teki sen ensin".

Jumalaraiskiolta palatessaan jättää Manninen enkelivallat väliin laskeutuen maan päälle täyttämään sen mikä ihmisestä postpsykoanalyyttisesti kynäilevien kohtaloksi jo ennalta kirjoitettu on, eli ennen ei ole Tosi Mies ennenkuin Aatu on isketty kynällä kanveesiin. Niin täyttää nyt Manninenkin Lain.

Tyylinsä säilyttäen - kuten aina - on hän tällä kertaa keksinyt lisätä Hitlerin omiin sanoihin pelkät väliotsikot - sitaattivalintojensa jälkeen tietysti. Todellisen ja kuvitellun vallan mekanismeista kipeän tietoinen valinta onkin mainio. Juuri niin massoja hallitaan kuten Hitler Mannisen tarjoilemina haarukkapaloina loisteliaan terävästi neuvoo. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen luku!

Oma ruumis, luonto ja muut ihmiset, siinä Mannisen miestä uhkaavan vallan kolminaisuus, jonka paineessa hän tiensä valitsee, oman rajallisuutensa kompromissien kautta ihmisyhteyttä hakien, tai Eino Leinon Ylermin ylpeän isännän tavoin helvettiin asti pystypäin yksin ratsastaen, tai kunnannahjus Petri Pyyn tavoin tappioitaan voitoiksi selitellen. Junttila-ilmiön ytimeen porautuu Manninen kirjansa lopussa tarvitsemalla homoeroottisuutta veljesrakkauden selitteeksi ja todistamalla Aleksis Kiven Seitsemän Veljeksen seikkailut suomalaisen miehen sielullisen selviytymisstrategian perusmalliksi.

Isiensä kanssa Jaakopinpainiaan jatkava Manninen on muovautumassa psykoanalyysin rillien takaa muhoilevan Taatan arkkityypiksi kunhan ikää tulee lisää, ja kyynisen, hiukan keikaroivankin eleganssin takaa vilahtava kosminen väsyneisyys pysyy yhtä hallitusti kurissa kuin tähänkin asti.

Markku Siivola