Pois

Julia Parker: Astrologian käsikirja. Kirjayhtymä.
Lucinda Lidell ym.: Hieronta. Suom. Maarit Tillman. Weilin+Göös 1986
Valitut Palat: Luonnollinen tie terveyteen. Suom. Tuulikki Valta ja lääketieteellinen käännöstoimisto Anita Paajanen-Mannila. 1987

KAI NÄITÄKIN OSTELLAAN

Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja vielä suurempi hulluus, on kai asia selitettävä, kun pelkkä nuoriso ei sentään taida kustantamoja pystyssä pitää. Epäilen kovin rasistisesti enemmän naisia kuin miehiä näiden kirjallisen kevätsiivoukseni nurkista löytyneiden ei niin ytimekkäiden villakoirien vapaaehtoisiksi subventoijiksi.

Tähtirakastaja

Astrologi Julia Parker päästelee ura-raha-rakkaus-sekojaan niin täyslaidalta, että kahvituntien naisporukat saavat ah niin antoisasti aihetta Amor-alueensa aprikointiin. Tämänkaltainen kukaketänai ja rahaa sai - astrologia on niin törkeästi tunnehupsuja liehittelevää, että on vaikea uskoa ettei tekijän yleisönkalastelun seasta löytyisi myös annos yksinkertaisuutta.

Eikö lahkolaishulluus häikäise silmät ja tuki korvat kun Parker huutaa ääneen sisäistä kuolemaansa:

...Eikä niille, jotka haluavat katsoa peilin lävitse ulkoisen olemuksensa ja käytöksensä taakse, ole olemassa parempaa työvälinettä kuin astrologia. Se on ehkä paljastavin ja antoisin kaikista itsetuntemukseen ohjaavista tieteenhaaroista.

Ei, tai oikeammin kyllä. Se häikäisee monen silmät sokeiksi. Sängyn korviensa väliin ripustanut, seurapiiripalstaa viikkolehdestänsä seuraileva nykynainen on taas saanut kaltaistansa luettavaa.

Mikä ettei seksi saisi hierontaan kuulua?

Samaa seksuaalisuuden ja laskelmointimystiikan välillä laukkaavaa tekstiä tuntui olevan Lucinda Lidellin & kumppaneiden hieronnan, shiatsun ja vyöhyketerapian opas. Ensi selauksella käy mukavasti silmään ihka paljaita pimppejä, tisuja ja typyköitä miesten hieroskeltavana, onpa kuva hierontapatjastakin takkatulen räiskeessä! Vaan kun loksautin laskelmointisuotimen silmilleni, näyttäytyikin kirja melkoisen myönteisessä valossa. Kuvat ovat kauniita, piirrokset hyviä eikä edes seksillä silmään tökkiviä, ja toden totta, teoksen keskeinen henki on jopa kannatettava asia. Se todellakin kuvaa hieronnan kokonaisvaltaisempana ja tekniikoihin pilkkomattomampana kuin useimmat muut oppaat. Toki tässäkin on jos vaikka minkälaisen tekniikan kuvia, mutta perushenki on kuitenkin jaottelematon. Olisi varmasti mukavaa tulla hierottavaksi kirjan tähdentämän keskittyneen toista ja itseä kuuntelevan kokonaisvaltaisella tavalla. Vaan kokonaisvaltaisuudellekin saisi panna suitset suuhun kun kirja esittelee ihmisen anatomia-luvussa myös aurat ja tsakrat!

Länsimaisen lähiöporvarin Tutti Frutti

Valittujen Palojen terveysopas ei lauko niin pitkälle sfääreihin, vaan jarruttaa hatha-joogan kohdalla ja sohaisee hätäisesti henkiseen asenteeseen päin, banalisoi ja tyypittää joogin ja puhuu tällaisille maallikkopainoksille tyypillisiä täysiä älyttömyyksiä kuten että jos pitää sellaista ilmettä kasvoilla kuin lausuisi i-kirjaimen, edistää se optimistista asennetta.

Nikamanniksauttelusta, akupunktuurista ja homeopatiasta puhuminen ei enää hätkäytä. Ruotsissakin on peräti valtakunnallisen tason työryhmä ottanut juuri myönteisen kannan kiropraktikkojen laillistamiseen. Akupunktuuri on jo miltei täysin sulautunut traditionaaliseen tieteeseen. Valitut Palat kuvaa nämä ja monia laitapuolen terapioita irisdiagnostiikasta kansanlääkintään, sähköhoidoista omaverikäsittelyyn, kasvisparannuksesta hierontaan ja saunaan.

Vaan Valituissa Paloissa on paloja enemmänkin aitoamerikkalaiseen pidä ja poista-pikatyyliin. Jokaisesta jotakin, mieluummin lyhennelmänä ja kiireesti seuraavaan asiaan. Amerikkalainen esikaupunkirouva ja reipas perheenisä saavat monia vihjeitä liinavaatteiden hoidosta, sisustuksesta, talomateriaaleista, urheilusta, meteorologiasta, ravinnosta, autogeenisesta rentoutuksesta ja itsehypnoosista. Tällaisen läpijuoksun seurauksena ei teksti monestikaan ulotu sanomalehtijuttua syvemmälle. Kuvat ja piirrokset ovat huolella tehtyjä ja mukavia katsella.

 

Markku Siivola