Pois

Kohti ihmistä - puheenvuoroja tästä ajasta. Toim Mari Malkavaara. SKSK-Kustannus Oy, Helsinki 1987


KRISTINUSKO JA YHTEISKUNTA

 

Tukkani on Pavlovilaisittain tottunut jo ennalta nousemaan pystyyn avatessani kristilliseltä haiskahtavan teoksen. Muutamia iloisiakin yllätyksiä on vastaan tullut, vaikka tietysti se olennaisin meidän-usko-on-ainoa-oikea-hirttosilmukka tapaa aina jäädä jäljelle. Vaan useilla tämän kirjan haastateltavilla se on sen verran löysällä, että näyttää enää kravatilta.

 

Kirkkopäivien tiedotusryhmän puheenjohtaja Tapani Ruokanen ja Erkki Kurronen kuuluvat enemmän kravattiherroihin kuin Herransa köydessä hiljaa heilahteleviin, sen verran rauhalliseen sävyyn he kirjankäyttöohjeitaan seurakuntien pienpiirejä varten kirjan lopussa tarjoavat. Takakannen sisälieve valaisee tämän rauhallisen suhtautumisen organisatorisia syitä esitellessään SKSK:n olevan Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton, johon kuuluu suurin osa suomenkielisiä seurakuntia ja suuri joukko kristillisiä järjestöjä. SKSK on myös "areena, jolla kohtaavat kirkon erilaiset herätysliikkeet, toimintanäkemykset ja teologiset suunnat". Tämä kirja tulee liittymään nyt elokuussa 1987 pidettäviin yleisiin kirkkopäiviin.

 

Lempeästi patistelevat Ruokanen ja Kurronen seurakuntiinsa sikiöityneitä syntymään taas ulkopuoliseenkin maailmaan, ottamaan siihen osaa ja kantaa. Raamattupiirin sisälämpöisyyteen päästää kirja toimittaja Mari Malkavaaran (vaara se aina on: malka omassa silmässä!) haastattelemien henkilöiden mielipiteiden muodossa muutamia kylmän todellisuuden tuulahduksia: Latinalainen Amerikka, rockmusiikki, postmodernismi, työttömyys, asepalvelus, kirkon aktiivisuus yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Liukuuko kirjan edustama kristinusko sosiaalietiikaksi, vai onko sen yhteiskunnallinen henki kristinuskoa todellisimmillaan, siinä kristityille pohtimista piireissänsä.

 

Vaikka muutamat kirjoittajista astuvatkin reippaasti esiin todistamaan Jeesuksestaan, sivuuttavat toiset sen hyvin haaleasti, ja yksi pirukin on joukossa: Pentti Linkola. Löytää hän sentään sillan uskoviinkin: "Jäntevät, vakavat uskovaiset antavat minulle uskoa ihmiseen". Hän ei oikeastaan esittelyjä kaipaa, vaan otanpa silti tähän hänen hirvittävyyttään kuvaavia otteita parit kolmet:

Muut haastatellut ovat Mikko Juva, Kalevi Kivistö, Ritva Oksanen ja Pirkko Saisio. Muut ovat Pauli Annala, Jaakko Elenius, Lasse Halme, Simo Liukkonen, Tapani Ojasti, Jaakko Ripatti, Pekka Ruuska, Jorma Sipilä, Raija Sollamo, Maritta Wacklin ja Thomas Wallgren.

 

Markku Siivola