Pois

Miriam Stoppard: menopaussi - mahdollisuuksien aika - kaikki mitä olet halunnut tietää vaihdevuosista. HelsinkiMedia 1995.


KUINKA SAISI KELLOT SEISOMAAN

 

Miriam Stoppardin vaihdevuosikirjassa on aitoa vain sen asiantuntija Marjatta Aito.

 

Muu on vanhenevan naisen ikuisen nuoruuden illuusion ylläpitävää itsepetosta. Kuka 50-vuotias nainen tarvitsee esimerkiksi enää naimakuvia tisseihin sojottavan opetusviivan kera: "Mies voi hyväillä naisen rintoja ja nännejä"? 13-vuotiaita pikkutyttöjä se vielä kiherryttäisi, jos elettäisiin vielä 50-luvun alkua van de Velden seksioppaan kanssa vanhemmilta piilossa. Itsetyydyslaitteistakin oli oikein kuvasarja, hauskin niistä munanmuotoinen, yhtä hauska kuin varpaidenlevitin!

 

Ja samat naurettavat ja mekaaniset jumppaohjeet tyyliin koipi sinne känny tuonne kuten kaikkialla naistenlehdissä, täyttä puppua "hyödyllisistä kivennäisaineista ja vitamiineista vaihdevuosivaivoihin", hieman homeopaattista rikkiä kuivuneisiin häpyhuuliin, sitten yrttikylpyyn ja kartsalle pörtsäämään, mutta muista puhua avoimesti myös kumppanisi kanssa. Huhhuh.

 

Teksti harhailee tuon tuostakin perustehtävänsä ulkopuolella yleisissä aiheissa. Aiheet, asiallisetkin (lähinnä vanhenevan naisen tavallisimmista sairauksista) jäävät niukoiksi koreiden korkeatasoisten kuvien kustannuksella.

 

Kirjan kohderyhmänä ovat nuoruuden naisellisuuden harhaan tarttuneet yhteiskuntamarionetit, joilla on ehkä kuusi muutakin Stoppardin ihanaa seksi- ja vauvakirjaa. Valitut Palat sopisi hyvin kirjan kustantajaksi sen länsimaisen lähiörouvan maailmankuvalle uskollisuuden ja hyvän layoutin vuoksi. Kohderyhmälle sekoitus lienee sopiva heidän täyttäessään sen mitä kirjan kanteen naisen halvennukseksi kirjoitettu on: kaikki mitä haluat tietää vaihdevuosista.

Markku Siivola