Pekka Palin: Kodin pieni lääkärikirja. Tammi 2003

LÄÄKÄRI LIIKEMIEHENÄ

Verkkopyydyksiä

Fysiatri Pekka Palin lopetti tunnetuimman terveystiedon nettilevittäjän Verkkoklinikan (www.verkkoklinikka.fi) verkkolääkäripalstalla vastailemisen tämän vuoden alussa. Hän siirtyi toimitusjohtajaksi Suomen Kiputieto Oy:n suojiin, lienee hänen oman firmansa, joka on yhtenä terveystiedon tuottajana www.omaapu.net sivustolla.

Verkkoklinikan sävy on säilynyt jokseenkin asiallisena, vaikka juuri tänään tätä kirjoittaessani sen tuoreimman terveysuutisen otsikko onkin "Pieru poistuu parhaiten pystyasennossa". Wellmedian osin terveyteenkin tähtäävän sivuston liukkaan liioitteleva liikemiespuhe pyrkii lypsämään organisaatioita kaikennäköisten työ- ja terveysseminaarien avulla.

Kaiken täydentävän hyvän ohella minkä yksityissektori netinkin kautta julkisille palveluille tuo, sen harjoittamaan terveyshysterian kaupalliseen hyödyntämiseen liittyy vastenmielisiä piirteitä kun mainonnan perusolemus eli ylisanainen totuuden venyttäminen alkaa varjostaa asiallista informaatiota. Kun alkuvaiheissaan olevat kunnalliset nettikokeilut pääsevät lähivuosien aikana parempaan vauhtiin, on mielenkiintoista nähdä yksityissektorin vastavetoja.

Kodin pieni kipukirja

Palinin paperituotoksen "Lääkärikirja" -käsite viittaa yleisteokseen, jota hänen kiputiloja käsittelevä kirjansa ei ole. Vasta sen alaotsikko "Tulkitse oikein kivun viestit" on lähempänä totuutta. Se on jaoteltu kipuoireiden sijainnin eikä sairauksien mukaan. Pää, silmä, korva, kasvot, leuka, suu, kurkku, kaula, niska, hartiat, olkapäät, kyynärpää, käsi, ranne, rinta, vatsa, sukuelimet, selkä, lonkka ja polvi, lopuksi hiukan vammoista ja tulehduksista, kivun hoitomuodoista ja kipulääkkeistä muodostavat kirjan jaottelun, joka ei sinänsä ole rakenteena hassumpi, ja tekstikin on asiallista eikä edes ennakkoluuloista, sillä sellaisen fysiatrin tavaramerkkinä on erityisesti omaa tietämysaluetta uhkaavien kiropraktiikan, osteopatian, naprapatian, akupunktion ja hypnoosin ylenkatsominen, johon Palin ei siis sorru.

Maallikko tarvitsisi tekstin tueksi havainnollisia piirroksia ja kuvia, mutta kirjan muutamat kuvasivut on hassattu täydellisen tyhjänpäiväisiin kokosivun värivalokuviin.

Kirja mainitsee sisältämänsä tekstin olleen aikaisemmin julkaistu netissä hänen em. sivuillaan, ja yhteensä seitsemän sivun verran kivunhoitopaikoista, kivusta ja eläkkeestä sekä kivun vesihoidoistakin kirjan hiukan muokattua tekstiä löytyikin, muista luvuista lauseen parin mittaiset mitäänsanomattomat tyngät esim. tyyliin että alaraaja joutuu kantamaan koko ihmisen painon (!) ja että nilkan rakenne turvaa liikkumiskyvyn erilaisissa tilanteissa (!). Sivuillaan hän pyytää ihmisiä kertomaan kipukokemuksistaan, keränneekö sitä kautta aineistoa kirjoihinsa, kun nuo kertomukset eivät näytä noille sivuille kuitenkaan ilmestyvän, ja toisaalla jo toimivaksi kehuttu kipukeskustelualue ei olekaan "toistaiseksi" toiminnassa. Varsinaiseen dialogiin pääsee vasta maksullisuuden kautta, sillä häneltä voi myös kysyä netin kautta asiantuntijaneuvoja 150 mk:n hintaan, joten kovin suosittua tuo palvelu ei liene, kun ei sitä euroihin ole vieläkään päivitetty. Kun samalta sivustolta vielä löytyy aivan liian laiskasti ylläpidetty epätäydellinen ja enimmäkseen turha terveyskeskushaku, niin ärtyneenä joudun ihmettelemään, näinkö kannattaa Palinin omaa itseänsä jalkaan ampua, niin paljon hälläväliä-asenteen makua tai ehkä vain huonoa liikemiehen pelisilmää Suomen Kiputiedon suurellisen nimen takaa löytyy.

*

Sitäpaitsi kilpailijat antavat neuvojaan useimmiten häntä halvemmalla juuri em. Verkkoklinikan sivuilla, enimmäkseen 20 euron hintaan, muutamat jopa ilmaiseksi, koska heidän kaupalliset taustavoimansa silmäalan Novartis Opthalmics ja Medilaser ja kauneusleikkauksia suorittava Sairaala Siluetti varmaan laskevat saavansa omansa pois uusien asiakkaiden muodossa.

Vaikka tuo parikymppinen ei ole iso raha siinä tapauksessa että lääkärin vastaus nettikyselijälle on tehty huolella eli aikaavievästi, niin siitä huolimatta en pääse eroon tuntemuksestani nettivastailun pinnallisuudesta ja haitallisuudestakin, kun otetaan huomioon, kuinka vaikeaa useimmille potilaille on esittää riittävän täsmällisellä, perinpohjaisella ja selkeällä tavalla kysymyksensä yhdellä ainoalla kerralla niin että sen perusteella voisi harjoittaa kovinkaan paljon puoskaroinnin yläpuolelle yltävää vastaustasoa, vallankin kun varsinaiseen dialogiin ei päästä - muulla kuin kohtuuttomuuksiin paisuvilla kyselymaksuilla, ja niilläkin päiväkausien viiveillä.

*

En ole koskaan oikein ymmärtänyt tällaisten 'liian monesta asiasta liian vähän' - koosteoppaiden suosiota, vielä vähemmän netin aikakaudella, mutta varmaan joku netitön oireileva joskus harvoin kirjahyllystään tällaisenkin kirjan kaivaa, vaikka valtaosa heistäkin kiiruhtaa arvauskeskuksiinsa tai sairaaloiden päivystyspisteisiin. Sairauden ja kuoleman pelko myyvät aina niin uskonnollista kuin lääketieteellistäkin kirjallisuutta, toistoista välittämättä. Ja ovathan ne sopivia myös lahjaksi vaikka sille monivaivaiselle sukulaistädille.

Markku Siivola