Pois

Atle Dyregrov: Hyvän unen opas. Suom. Salla Korpela. Kirjapaja 2002

LASKE LAMPAITA

...siinä yksi, jo ennenkin kuultu ja tuhannesti vitsailtu uneenpääsyohje, Norjan Kriisipsykologian Keskuksen (www.krisepsyk.no) johtajan Atle Dyregrovinkin nukahtamisvinkkeihin kuuluva. Hän liittää lampaiden seuraamisen aiheuttaman silmien heilumisen vuoksi  tuon tekniikan vankan jalansijan Suomenkin kriisipsykologikunnassa saaneeseen EMDR- (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) muotitekniikkaan (www.emdr.com), jossa on keskeistä silmien heiluttelu puolelta toiselle, joka tuntemattoman mekanismin kautta saa traumaattisesta tapahtumasta purkautumaan sen ahdistavan aineksen. Tämä jännitystä laukaiseva aivotoiminto rauhoittaa sitten uneenkin, päättelee Dyregrov.

Mitä useampi parannusmenetelmä johonkin vaivaan on olemassa, sitä tehottomampia ne tapaavat olla. Nukahtamisohjeita on melkein yhtä paljon kuin nukahtajiakin, kullakin omat, kovin kritiikittömätkin havaintonsa. "Nuku etelään päin, anna palvelustytön kutittaa jalkapohjiasi, laita lepakko pääsi alle, syö jäniksen sappea, älä anna kuunvalon osua päähäsi" löytyvät nekin Dyregrovin kirjasta, tosin yli puolen vuosisadan takaisina erikoisuuksina. Omina yleisohjeinaan hän mainitsee 16-18 asteen huoneenlämpötilan, väljät vuodevaatteet, hyvän patjan, rauhallisen makuuhuoneen ja musiikin, kelloon vilkuilemattomuuden, säännöllisen vuorokausirytmin ilman päiväunia, liikunnan, tavallisen teen, kahvin ja isojen ilta-aterioiden välttämisen, mutta iltapalaksi banaanin ja kalakeiton nauttimisen, hyvän vaan ei pahan seksin. Riidatkin pitäisi käydä läpi ennen nukkumaanmenoa.

Dyregrovin kirjan vinkkien pääpaino on kognitiivisen terapian piiriin kuuluvissa mielikuvamenetelmissä, yksi niistä lammaslaskut. Traumapsykologina hän keskittyy myös vaikeiden elämäntapahtumien muistojen poistoon nukahtamista häiritsemästä. Kuvaruutumenetelmässä niitä katsotaan televisiossa, joka sitten suljetaan tai vaihdetaan kanavaa. Häiritsevien ajatusten kirjoittaminen tai niiden pysäyttäminen tai hajottaminen tai hyviin mielikuviin keskittyminen ovat muita mielikuvamenetelmiä. Lyhyesti on tekstiä myös kehon rentouttamismenetelmistä ja hengityksen säätelystä, painajaisten pysäyttämisestä, unirytmin muuttamisesta, uniapneasta, kuorsauksesta, narkolepsiasta, melatoniinin, unilääkkeiden ja valohoidon käytöstä. Hieman pidemmälti on neuvoja lasten univaikeuksien lievittämisestä.

Psykologien Bootzin & Perlis vanhoista aineksista koostaman, ärsykkeiden kontrollimenetelmäksi nimitetyn kuuden neuvon sarjan  hän väittää olevan peräti todistettavasti parhaan itseapumenetelmän, vertailututkimuksissa parhaiten pärjänneen. Tässä se nyt on: Nukkumaan vain väsyneenä. Käytä vuodetta vain nukkumiseen ja seksiin. Jos et saa unta 10 minuutissa, nouse ja mene toiseen huoneeseen jossa viivyt niin kauan kuin on tarpeen. Jos et vieläkään saa unta, poistu taas vuoteesta. Nouse vuoteesta aina samaan aikaan riippumatta siitä miten olet yön aikana nukkunut. Vältä nukkumista päivällä.

"Lääkärit voivat erota suuresti toisistaan siinä, kuinka paljon he ymmärtävät tilanteestasi" toteaa hän, mutta "me psykologit", kliiniset erittäin, se joukko on pätevää. Pikku ammattiegopuffi lääkäreiden kustannuksella hänelle täytynee suoda.

Markku Siivola

Markku Siivola: Uni - tuttu tuntematon, Unien opissa