Pois

Mattias Tolvanen ja WSOY: Luonnonlääkeopas. WSOY 1994.

LUONNONLÄÄKKEET YKSISSÄ KANSISSA

Mistä vaan luonnosta irti jotain töhnää lähtee, niin eikövaan satakertaisella hinnalla terveyskauppojen hyllyillä tavataan. Piihappoa ja selluloosaa, magnesiumstearaattia ja jojobaa, ylang-ylangia ja etelänarnikkia, koivuöljyä, nokkosuutetta, valkosavea, dolomiittia, merieliöstöproteiiniacerolakirsikkaamitävaanmitävaan. Nimetkin imponeeraavat ja inspireeraavat: Adolf Justs Luvos Ultra, Combudoron Weleda, Femiroyal Active Life, Kama Sutra Femax vitalizer, Kuuraparta, Kuulas Kaivo, Liriloru, Säihkysääri, Väinön Vääntö, Tukinuitto ja Tyyneyden Tipat. Möllerin kalanmaksaöljykin! Kuinka sööttiä! huokaan mennyttä lapsuuttani. Vaihtehtojulkkistemme prof. Arstilan ja tohtori Matti 'Mineraali' Tolosen nimen on saanut yhteensä kymmenen rohtoa. Koko ihmiskunnalle ei kukaan uskalla rohtoaan suosittaa, mutta 'miehille ja naisille' kyllä ja niistähän ihmiskunta etupäässä koostuu. Huomattavan monet rohdot lupaavat vain yleistä virkistystä ja muita mitäänsanomattoman yleispyöreitä vaikutuksia. Raha haisee, tyhmyreille täkyjä, onhan myyjienkin lapsilla nälkä.

Kyse on kaikkien 888 Suomessa markkinoitavien luonnonlääkkeiden luettelosta, biologi Mattias Tolvasen koostamasta, rakenteeltaan hiukan koululääketieteen Pharmaca Fennican kaltainen. 52 valmistajalta/edustajalta, Lääkelaitokselta ja elintarvikevirastolta saaduin lisätiedoin se on laajin suomalainen tietolähde luonnonlääkkeistä, ja hyvä sellainen. Vallankin alkuosan asiantuntija-artikkelit ja 49 kasvikohtaista yleistietoiskua ovat läpeensä asiallisia, liiankin, koska vain biokemisti voi niitä täysin ymmärtää. Jokainen valmiste ryhmitetään samojen otsikoiden alle: valmisteen tyyppi, maahantuoja, valmistemuoto, käyttöalue, vasta-aiheet, annostus, sisällön koostumus, säilytys ja pakkauskoko. Sivuvaikutuksista on vain satunnaisia mainintoja.

Suomenkielellä on viime vuosina julkaistu luonnonlääke- ja lääkekasvioppaita noin kahdeksan kirjaa vuodessa, enimmät hulvattomia. Vuonna 1989 perustetussa ESCOPissa eli 'Euroopan fytoterapian tieteellisessä yhteistyössä' oli viime vuonna jäsenmaita jo 21, Pohjoismaat mukana, ja 3000 tiedemiesjäsentä. Se toimii EY:n kanssa yhteistyössä, ja on julkaissut jo 15 lääkekasvin erikoistutkielmat, joita on vuosituhannen vaihteeseen mennessä tarkoitus saada 200 lisää ja EU:lla hyväksytettynä. Näin kertoo yksi kirjan asiantuntija-artikkeleista. Ehkä ensi vuosituhannella voi luonnonlääkitä itseään hiukan järkisyinkin ilman markkina-apinoiden hospotipomeluita. Tämä luonnonlääkeopas on neutraalissa kokonaisotteessaan ja kattavuudessaan askel oikeaan suuntaan.

Markku Siivola