Pois

Jyrki Joensuu: Keskustelen seksistä lapsen kanssa. Mannerheimin lastensuojeluliitto 1994

LUONNOTTOMAN LUONNOLLISTA SEKSIÄ

Seksi on niin iiiiihana asia, jotta voivoisentään kun senkin kanssa "aina ollaan valmiita ilot pilaamaan". Lääkäri Jyrki Joensuun mielestä seksi on "jotain niin perin luonnollista", jotta heti nousee mieleen kollegavainaa Reima Kampmanin vino hymy hänen kertoessaan kuinka tyylikkäästi seksineuroosi siirtyy polvesta toiseen: "Nää tässä, nää on ihan normaalit" sanoi äiti kun kikkelinkuvaa tyttärelleen näytti.

Seksi ei ole luonnollista eikä sillä niinmuodoin ole juurikaan tekemistä Joensuun "kerro lapsellesi kuinka seksi on iloinen asia" kiiltokuvan kanssa, joka vallankin loppuosan esimerkkijutteluissa lapselle vääntyy väkinäiseksi. Seksi voisi olla luonnollista jos ihmiskunta olisi aivan toisella kehitystasolla mutta kun se ei sitä ole. Ne omiin seksiahdistuksiinsa kääriytyneet, jotka tuntevat hänen tekstistään jotain saavansa, eivät sitä pysty lapsilleen yhtään sen vähemmän ahdistuneena välittämään, joten toivottavasti lapset eivät pahemmin joudu ymmälleen siitä kun äiti ja isä puhuvat niin luonnollisesta asiasta niin luonnottomasti. Seksivaikeuksien juuret ovat paljon syvemmällä kuin Joensuun ruotimissa kulttuuriperinteissä ja yksilön vallanhalussa.

"Jos tuntuu siltä että ei osaa välittää myönteistä käsitystä seksistä, ehkä on parasta antaa aiheen olla" toteaa Joensuu, ja näin onkin. Jos osaa välittää vain kaunistellun kuvan seksistä, on parasta antaa aiheen silloinkin olla. Seksimystiikkaa omalta pieneltä osaltaan jatkavia hyväätarkoittavia terveyskasvatuspuheenvuoroja on silti riittämiin.

Markku Siivola