Pois

Wayne W Dyer: Sinäkö ihmeidentekijä? Suom. Eeva-Liisa Jaakkola. Otava 1993

OMANONNENSEPPÄ NOUSEE TAIVAASEEN

Luin tämän Wayne W Dyerin viimeisimmän teoksen ja ammattipsykiatrisen kirjan peräkkäin. Psykiatrian kieli oli kuollutta, käsitteet takkukarvarottia, teoriat kylmiä jääkuningattaria lasivuorillaan, ihminen hyönteisneulassa verissään psyyke retkottamassa aukiviillettynä ihmistieteen dissektiopöydällä. - Periamerikkalaisen omanonnensepän sanoman kiivailija olikin yllättäen ammattipsykiatriaa korkeammalla inhimillisellä tasolla, lukijalleen enemmän antavana. Mitä ihmettä on tapahtunut inhoamalleni Wayne W Dyerille, oman henkilökohtaisen menestyksen kultaisen vasikan palvojalle, "voittaja"-termiä joka kuulijan korviin tunkeneelle superegoistille?

Dyer kertoo muuttumisestaan: Minun oli käytävä kärsimysten tie oppiakseni läksyni. Elin täysin tuloskeskeistä elämää. En uskonut metafyysisiin asioihin, eikä minua kiinnostanut luopua työni hedelmistä. Keskityin päämäärääni, en matkaan. Arvostin palkintoja, rahaa, kunniaa ja saavutuksia. Ensimmäisen kerran hän pystyi antamaan elämälle anteeksi isänsä haudalla vuonna 1974. Muutos näkyy kirjassa Usko mahdollisuuksiisi (1990), josta kirjoitin: ...vaikka Dyer edelleen epäilyttävän paljon jehovalaisuuden tavoin rakentaakin kaiken oman egonsa ympärille, hänen voittajuutensa vaikuttaa tarvitsevan yhä vähemmän häviäjiä ympärilleen, ja hänen minuutensa vaikuttaa silti vähemmän pullistelevalta. Hyväksy itsesi -uskalla elää (1977), Elää omilla ehdoilla (1978), Uskalla rikkoa rajasi (1981) olivat aikaisempia tuotteita.

Tämän hurmoksellisen miehen perusluonne on kyllä sama, aina yhtä maaninen saarnamies. "Sinun ajatuksesi luovat sinun fyysisen todellisuutesi" on vanha teema, samoin "Sinä kykenet saavuttamaan täydellisen mielen tasapainon". Hän on edelleen superhöykyttäjä: tee, ole, elä, toimi, kaikki hengästynein huutomerkein, mutta kaikessa on nyt lämpimämpi menetelmiin takertumaton sointi. "Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa ... menetelmä ei ole tärkeä" - toteaa Dyer ja vyöryttää lukijan päälle silppusäkillisen kaikenlaista toiminta- ja ajatusmallia tokaisten: otappa omasi tuosta tai sitten muualta!

Dyerin muuttuminen on esimerkki ihmisen todellisesta muutosmahdollisuudesta (joka on muuta kuin uudet roolit tai persoonan kouluttaminen). Hän ei ole toisaalta muuttunut yhtään: Amerikkalaisen tehotoheltajan sama vanha maaninen tee-se-itse-kehottelu on ennallaan. Muutos on silti tapahtunut: vaikka persoona ei ole muuttunut, se toimii nyt enemmän hänen sisäisen yksilöllisyytensä työkaluna. Psykologi Abraham Maslow ei enää ole jumala eivätkä Maslowin tutkimukset ihmisen mahdollisuuksien täysimittaisesta toteuttamisesta ole raamattu. Ennen Dyerin toimintamotiivi oli vastaan: alistavia ihmisiä ja olosuhteita vastaan. Nyt hän toimii puolesta: "Kun keskityn olemaan jonkin asian puolesta enkä jotakin vastaan, minussa on voimaa."

Uudesta tilastaan hän kertoo: "En pysty selittämään miten ja miksi olen elämässäni päätynyt tähän tilaan. Minua hämmästyttää että puhun siitä!" Hän koki myös selittämättömiä ilmiöitä, jotka vahvistivat hänen tietoaan fyysistä maailmaa todellisemmasta maailmasta. "En enää 'usko' ihmeisiin vaan katson tulleeni vaiheeseen, jota kutsun 'tietämiseksi'".

Aranpuoleisille tai negatiivisten ajattelutottumustensa kynsiin joutuneille on hänen rohkaiseva sanomansa luotu. Nuoren Dyerin korska voittajaritari nostaa kasvosuojuksensa vanhan (55-vuotiaan) Dyerin hymyn tieltä, joka valloittaa vastustajankin laskemaan aseensa sen edessä.


Markku Siivola