Pois

Maija ja Hannu Nyman: Amoria ja huumoria parisuhteeseen. Kirjapaja 2000

Ilkka Vartiovaara: Kaksi kelloa - ajatuksia paremmasta elämästä. Otava 2000

OSTETAANHAN UPPO-NALLEAKIN

Suurinta osaa rajattomaan ihmispsyykeen saunatuikkunsa suuntaavasta nykykirjallisuudesta voitaisiin nimittää moderneiksi taidesaduiksi, jossa ihmispsyyken petomaiset puolet alistetaan lastenkamarileluksi, jolle voidaan tyynin mielin laulaa iltasatuja. Se yhdistää kristilliseltä pohjalta toimivan Kirjapajan kaartiin kuuluvaa pariskunta Nymania ja psykiatri Ilkka Vartiovaaraa, jumalaapelkääviä omalla tavallaan kaikki, Nymanit jumalansa kuvan turvassa, Vartiovaara henkisen ja hengellisen ulko-ovella miettimässä tohtisiko sitä edes kolkuttaa.

Kummassakaan ei ole mitään vikaa. Yhtä ystävällisiä ja hyväntahtoisia kaikki. Nymanit kertovat aikaisemman teoksensa (Riisuva rakkaus, 1995) tapaan miehen ja naisen erilaisuudesta ja "parisuhteen" (jonka sanan käyttö kertoo aina kulttuurikuristuneisuudesta) vaikeudesta huumoriin pyrkivällä iloisen kristillisyyden tyylillä, ja Vartiovaara masennuksesta, vihan ja pelon tunteista, kummatkin onnellisuuden elämänasenteeksi jähmettävällä pinkeällä myönteisyydellä ja selkääntaputteluilla, joilla sitten "jaksamme paremmin ja nautimme elämästä, tunnistamme tarpeitamme ja löydämme omat voimavaramme".

Vartiovaara oikoo popularistien tapaan referoimiensa auktoriteettien ajatusmutkia suoraviivaisesti omille ja kohderyhmänsä raiteille sopiviksi kuten ennenkin (Delfiinin laulu, 1995; Burnoutista jaksamiseen, 1996). Nymaneilla on vain yksi auktoriteetti, se isoin, joka maksaa viulut. Niin simppeleiltä kuin heidän järjestämänsä parisuhdekurssit tuntuvatkin, ja vaikka juuri sellaisia hieman yksinkertaisia lapsisieluisia ihmisiä olen nähnyt senkaltaisille kursseille hakeutuvankin, niin Nymaneiden kertomuksissa oman liittonsa vaiheista ja asiakkaistaan on kuitenkin enemmän elämän makua kuin Vartiovaaran yksinäisen autiossa matkassa muiden mielipiteiden halki.

Hyvyyden kaipuussaan ja lämpimässä humanismissaan he kaikki täyttävät ne viihteellisen lohdutuksen kriteerit, jotka suuren yleisön suosikkikirjoihin kuuluvat.

Markku Siivola