Pois

Suvi Ruotsi: Minäkö rakastunut? - Seurustelun taitoa nuorelle naiselle ja miehelle. Tammi 1995
Maija ja Hannu Nyman: Riisuva rakkaus. Kirjapaja 1995
Eia Asen: Hyvässä ja pahassa - perhe-elämän käsikirja. Gummerus 1995

PARISUHDEVIESTINTÄASIANTUNTIJANÄKÖKANTOJA

Vaikka Suvi Ruotsin, 36, hyvin käyttäytyvän sinkkunaisen seksi- ja seurusteluohjeet karmaisevatkin, on niissä silti ehkä eniten elävää jännitettä mahdottomuutensa takia, kun vertaa niitä Nymanin pariskunnan Jumalan voimalla hymyilevään suhdehoito-oppaaseen, tai tieteensä takaa neuvojaan jakelevaan perheterapeutti Eia Aseniin.

Hirveinhän tuo Ruotsin kirja näistä on, kirjoitettu tukahdutetun raivon vallassa, joka heijastuu pintaan kirjoittajansa elämänkatsomuksellisen umpikujan kyynisen ylimielisinä väreinä vastaten murrosikäisten mukuloiden itsenäistymisvaiheiden sieluntilatempoilua vaiheessa, jossa nuori alkaa kauhukseen tajuta että vapaus onkin ehkä muuta kuin kissanviiksien nuoleskelua kupilta palatessa. Tulos on odotetusti hillitön kun teeskentelyn jaloa taitoa eli käytöstapa- ja pukeutumisoppaita kirjoittanut Ruotsi yrittää kirjoittaa jotain ihmissuhteiden aitoudesta - voimatta kuitenkaan olla jakelematta sivukaupalla kultaisen käytöksen ohjeitaan ravintolapöydän ja sängyn väliseltä akselilta. Vastakkainen sukupuoli jää nukeksi, jolle pitää tehdä temppuja etiketin mukaan, kun ei vielä oikein tiedetä mikä sen toisen panee tikittämään. Mitenkäs se murkkuikäinen kun koko sielunelämä kiehnää vielä sukupuolisuuden ja tunnevanuttelun tiimoilla.

Hauska kirja vanhemmillekin: oliko se meilläkin todella tuommoista tempomista silloin aikanaan?

*

Nymanin pariskunta antaa tekstilleen henkilökohtaisuutta kertomalla omankin avioliittonsa kivikoista muiden kertomusten ohella, joita ovat 21-vuotisen avioliittonsa aikana heidän järjestämissään kaikenkaltaisissa avioliittoseminaareissa kuulleet. Henkilökohtaisuus on heidän tekstinsä hyve. Epätavallista on esileikkien ja yhdynnän teknisen puolen kuvailu kristillispohjaisessa kirjassa. He päätyvät kirjan lopussa julistukseen Jumalan armosta liiton myrskyisällä merellä.

*

Perheterapeutti Eia Asenin perhe-elämän käsikirjassa ei ole mitään vikaa. Siinä sen vika. Juuri sama vika kuin Nymanienkin kirjassa. Hän on yksi puhkikoulutetuista, jotka yhteiskunnan kädestä syövien ihmistenhoito-oppien vaikutuspiirissä ovat aikaa sitten anemisoituneet tavanomaisten itsestäänselvyyksien toistajiksi. Asen pitää muitakin terapiasuuntia tasavertaisina, vaikka perheterapia onkin se tasavertaisin.

Perheterapia on aina ollut temputtajien luvattu maa, ja niin paljon kuin Asen kauhisteleekin perheterapian alkuaikojen tempputerapioita, vie hän itse tämän taidemuodon äärimmilleen rutistamalla koko yhteiselämän kirjon tee-sitä-tee-tätä-imperatiiveja roiskiviksi tempputaulukoiksi, joista tarmokkaille riittää puuhaa vuosiksi. Miten voisi henkeä olla kirjassa, jonka universumiksi riittää ydinperhe, jonka viestintää tarkastellaan kuivankuollutta "parisuhde"-käsitettä tätienergeettisesti hokien, ja välillä kipaistaan raapimassa syitä lapsuudesta.

Kirja vastaa turvallisen tavanomaista terapiatasoa, joten Suomen Mielenterveysseuran asiantuntijatuki ja toimitusapu juuri tälle teokselle on ymmärrettävissä. Kohderyhmäksi sopivat ne perheet, jotka saavat suuren avun myös Valituista Paloista. Muissa perheissä työnnettäneen tämä temppukirja tyrkyttäjänsä leipäläpeen.

Markku Siivola