TAPAUSSELOSTUS BAYERISTA:

LYPSYKARJA OIREILEE MATKAPUHELINTEN MASTOISTA

Vähän matkan päässä Itävallan Salzburgista Bayerissa Saksan puolella asuu maitokarjaa pitävä talonpoika Josef Altenweger perheineen. Heidän kaunis kotinsa on parhaalla maanviljelyalueella. Viime aikoina tämä maatila on saanut kuuluisuutta sekä ihmisiin että eläimiin liittyvien terveysongelmien takia. Ne alkoivat heti kun 300 metrin päässä olevaan televisiotorniin lisättiin matkapuhelinlähettimet. Asiaa selvittäneiden paikallisten maanviljelyvirkamiesten mukaan ongelmat alkoivat vuonna 1992 ja pahenivat vuonna 1995. He eivät löytäneet muuta syytä kuin radiotaajuudella toimivat lähettimet.

Professorit Wolfgang Löscher ja GŸnter Käs kuvasivat vuonna 1998 julkaisussa tätä Altenwegerin maitokarjaa koskevaa ongelmaa seuraavasti:

- Useimmilla lehmistä oli sidekalvontulehdus niin että niiden silmät vuosivat jatkuvasti ja ne kutisivat niin, että ne hankasivat silmänseutujaan joko ladon seinään tai toisiin eläimiin.

- Lehmät laskivat päänsä viereisen lehmän kylkeä vasten niin että kaikkien päät osoittivat samaan suuntaan (poispäin lähetintornista).

- Jotkut lehmät tanssivat tai keinuivat navetassa noin puolen tunnin jakson ja välillä ne lepäsivät.

- Kantavat ja ummessa olevat lehmät, jotka olivat laitumella, söivät vain muutaman minuutin ajan ja menivät sitten jonkin rakenteen taakse ollakseen suojassa tornilta.

- Useimmiten, kun lehmä oli poikinut kolme tai neljä kertaa, sen terveys huononi silminnähden. Sen oli yhä vaikeampi nousta ylös ja se tärisi seisoessaan. Muutaman viikon sisällä lehmä kuoli. Erään nelivuotiaana kuolleen lehmän ruumiinavauksessa todettiin akuutti sydän- ja vesisuonitauti ja useissa elimissä oli verenpurkauksia. Mitään akuuttia tai kroonista tulehdusta ei löydetty näistä elimistä, mikä olisi selittänyt syyn.

- Lehmillä oli keskenmenoja ja kyvyttömyyttä tulla tiineiksi jopa vuoden verran poikimisen jälkeen. Erään 15 kuukauden aikana 23 lehmällä oli yhteensä viisi keskenmenoa. Sikiötutkimuksissa ei löydetty mitään lääketieteellistä syytä keskenmenoihin.

- Maidontuotanto aleni 25 %, ja maidon proteiini- ja rasvapitoisuus olivat laskeneet.

- Kun Altenweger siirsi yhden lehmistään tuttavan maatilalle 20 kilometrin päähän, kaikki nämä neuroottiset oireet hävisivät täysin viidessä päivässä. Toisella lehmällä, jolla oli todettu utaretulehdus, oireet poistuivat hitaammin. Kun lehmät siirrettiin takaisin kotitilalle, oireet palasivat muutamassa päivässä.

Koska lehmät kuolivat jatkuvasti, on Altenwegereillä nyt vain 23 lehmää, aiemmin ennen vuotta 1995 heillä oli kaksinkertainen määrä.

Vuonna 2000 tohtorit Duane ja Carol Ann Dahlberg kävivät Altenwegereillä ja auttoivat heitä heidän ongelmissaan - ei vain eläinten suhteen vaan myös ihmisten ja villieläinten ongelmissa. Seuraavassa on poimintoja Dahlbergin artikkelista "Electromagnetic Energy Interactions on Dairy Farms: A case Study of a Dairy Farm in Bavaria" (Sähkömagneettisen energian vaikutuksia maitotiloilla: tapausselostus bayerilaiselta maitotilalta). Artikkeli on jätetty julkaistavaksi.

Siitä lähtien kun matkapuhelinantenni asennettiin torniin, on perheellä ollut uniongelmia, yskää ja vilustumisia ympäri vuoden, jatkuvaa päänsärkyä. Rouva Altenwegerilta on poistettu hyvänlaatuinen kasvain. Herra Altenwegerin nivelet särkevät jatkuvasti, hänen virtsarakkonsa, päänsä ja sydämensä on kipeä. Hänestä tuntuu kuin hänen sisäelimensä olisivat turvonneet. Häntä tutkineet lääkärit eivät ole löytäneet mitään syytä hänen vaivoihinsa.

Altenwegereiden naapuritalo on tyhjänä. Vuoden 1995 jälkeen siinä on ollut useita perheitä vuokralla, mutta ovat muuttaneet pois jo ennen kuin ovat asuneet siinä vuottakaan. Heillä tuli niin vaikeita sairauksia, että heidän oli pakko muuttaa. Lopulta itse omistaja muutti taloon, mutta hän sai pienen ajan sisällä kaksi sydänkohtausta ja jätti talon. Tornista kilometrin säteellä olevissa taloissa sekä eläimillä että ihmisillä on samanlaisia ongelmia kuin Altenwegereilla. Läheisen kylän asukkaat ovat huolissaan erityisesti kohonneita syöpä- ja itsemurhaluvuista.

Maatilalle lentävät linnut joko kuolevat tai lentävät heti pois. Joskus ne pesivät ja sitten häviävät. Esimerkiksi eräänä vuonna kuusi pääskysparia pesi Altenwegereiden ladossa. Kaikkien poikaset kuolivat pian kuoriutumisen jälkeen. Jos kissat jäävät henkiin, ne ovat sairaita. Niiden silmät ovat turvonneet ja vuotavat jatkuvasti, ja niiden hännästä tuntuu katoavan elävyys hännänpäästä lähtien. Jos maatilalle tulee koiria, ne menettävät suuntavaistonsa. Toisen lapsen lemmikkinä ollut marsu kuoli. Myös kanat näyttävät menettävän suuntavaistonsa kuin niillä olisi hermosto-ongelmia. Niillä on tapana jäädä makaamaan maahan ja muutaman päivän kuluttua ne löydetään kuolleina. Altenweger kertoi kuudesta tipusta, jotka olivat erityisen terveitä ja ne olivat saaneet kaikki mahdolliset rokotukset. Yksi niistä kuoli kuuden kuukauden sisällä ja vain kaksi niistä oli elossa vuoden kuluttua.

Jopa puut näyttävät kärsivän lisääntyneestä sähkövirrasta. Hedelmäpuiden lehdet näyttävät palaneilta. Kesän aikana puut kuolevat hitaasti ja heinäkuuhun mennessä kaikki hedelmät ovat tippuneet puista. Ilmiö on voimakkaampi tornin puoleisella sivulla. Aivan kuin lähettimien virta imisi lehtien nesteen.

On huomattava, että navetassa ja talossa mitatut TV:hen ja matkapuhelimiin liittyvät kenttävoimakkuudet olivat selvästi alle saksalaisten raja-arvojen (samoin kuin kaikkien niiden arvojen, joita ollaan ehdottamassa maailman jokaiseen maahan). TV-signaalit eivät ylittäneet 0,7 _W/cm2 missään mitatuista pisteistä maatilalla, ja matkapuhelinsignaalit olivat alle 0,0001 _W/cm2. Tämä osoittaa sitä, että saksalaiset raja-arvot ovat liian korkeita ja niitä tulisi alentaa.

Tämä Löscherin ja Käsin artikkeli julkaistaan lehdessä: Practical Veterinary Surgeon (Vol 79, No. 5, pp. 437 - 444).