Pois

Pekka Kymäläinen: Pussin kuljettaja. WSOY 2001

SAIRAUTTA TURPIIN

Kun leikataan pois perseenreikä, ei ruotsalaisista ole enää vaaraa. Näin Kainuun Sanomien toimittaja Pekka Kymäläinen manaten sivulla jos toisellakin tyyliin kuinka häntä niin vituttaa tuo perkeleen perse ja paska.

Ehkä aivan virkistävä tyyli tarkkaan valitulle kohderyhmälle; sellaisille kohtalotovereille jotka eivät voi sietää tavanomaisille surukirjoille tyypillisiä kärsimyksille kumartavia juhlavanväristeleviä transsendenssihöpinöitä, vaan vetää sairauttaan turpiin tunnetun laulun sanoin härskisti vaan kun kirosanat kaikaa. "Syöpävuoden painajainen nurin vimmalla ja huumorilla", toteaa kirjan etukannen alaotsikkokin. Vimman sietänevät kaikki, mutta Kymäläisen voimasanoittama huumoripuoli on sen verran yksiniittisen vauhdikasta, että vain erikoisemman vitsitajun omaavat päässevät rytmiin mukaan.

Pääosa kirjasta on tajunnanvirtaa kaikesta siitä mitä Kymäläisen katse kohtaa ja korva kuulee, sellaisenaan, liekö tekstiä mitenkään jälkimuokattu, niin vuotamalla se selvittää kuka meni ja kuka tuli, mitä ostettiin, syötiin ja juotiin, mitä tuli radiosta ja TV:stä, millainen ilma ulkona oli. Päiväkirja se onkin, toissavuoden maaliskuusta marraskuuhun etenevä kronologia.

Sellaisinaan kerrottujen sirpalemaisten aistivaikutelmien väliin on ripoteltu tuhahtelevia kommentteja, osassa niistä kuultaa jonkin sortin herraviha ja urheiluharrastus. Hoitohenkilökunta on päällisin puolin mukavaa väkeä paitsi yksi hölmö apuhoitaja, hekin silti peittyvät lähes ääriviivamaisina sen pääasian eli Kymäläisen peräsuolisyövän, ja sen pakottamana kirjan puolivälissä tehdyn suoliavanneleikkauksen ja sen jälkeisten avannepussien kanssa pelaamisen alle.

*

Potilaiden kirjoittamat tekstit omasta sairaudestaan saavat merkityksensä kohderyhmilleen nimenomaan asiasisältönsä eikä muotonsa kautta. Ne ovat joskus parempia kuin ammatti-ihmisten tuotokset. Kymäläisen kirjan tietoanti on kuitenkin ohuenpuoleista, joten se on hankittava muualta.

Niinpä hänen kirjansa on enemmänkin asenne-esimerkki; yksi sairauden hallintamuoto: ei muuta kuin suoraan sen kimppuun tekemällä tyhjäksi sen kirous manaamalla, maallistamalla se, tekemällä se suorastaan naurettavaksi ja irvokkaaksi, häpäisemällä se, tässä tapauksessa sananmukaisesti kakkahuumorilla. Raadolliseen sairauteen raadolliset keinot, yksi tapa sekin sairauden kauheuden sietämiseksi.

Markku Siivola