Pois

Ritva Enäkoski: Kohtaa ihminen. Kohtaamisviestinnän avaimet. Kirjayhtymä 1996

 

 

SIRKUS ENÄKOSKI

 

 

Ritva Enäkosken kolmesta kirjasta luin kaksi. Ensimmäisessä, vielä toimittajana kirjoitetussa vuonna 1990 ilmestyneessä "Pistä persoonasi peliin" (WSOY), hän uskoi käsistään virtaavan Reiki-energiaa ja hipelöi ihmisiä enemmän ideologian kuin ihmisten vuoksi uskoen toisten koskettelemisen yliarvoisella ideallaan olevan jotain yhteyttä aidon kohtaamisen kanssa. Hän aikoo tekeillä olevassa neljännessä kirjassaan palata kosketteluteemaansa taas takaisin.

 

Keskimmäinen kirja, nimeltään "Halu, hinku ja haba eli miten bodaan kantin kestäväksi" (Kirjayhtymä 1993) jäi lukematta, mutta sekä hillittömän nimensä että sitä ympäröivän kahden kirjan keskinäisen samankaltaisuuden vuoksi en löisi vetoa sen erilaisuuden puolesta.

 

Tässä kolmannessa kirjassa toimittajan ammatti on vaihtunut vapaaksi yrittäjäksi omassa firmassa (R&M Consulting) kouluttajan muodossa. Bodaus ja ruumiinkulttuurin ylistys jatkuvat, niin myös kireänletkeä alatyylivitsailu. Hän puhuu aidosta kohtaamisesta ollen sellaisesta erinomaisen kaukana tietoisesti rakennetun roolinsa takana niin kirjoissaan kuin yleisönsä edessä. Hallinta, kontrollointi ja säätely ovat hänen länsimaiselle liike-elämälle tyypillisen menevyysmaniansa avainkeinoja hänen etukenoisessa pikajuoksussaan välttää hiljentymistä seuraava kumoon tuiskahtamisen uhka.

 

*

 

Mielenkiintoiseksi ilmiö Enäkosken tekee hänen kuudessa vuodessa satoja työpaikkoja ja koulutuspäiviä kierrelleenä kouluttajana saamansa ilmeisen laaja myönteinen vastaanotto julkisuudessa. Ihmisiä näyttää viehättävän hänen koulutustyylinsä, joka on yhdistelmä heikkotasoista näyttelijää, pelleä ja stand-up koomikkoa. Hän naurattaa rahvasta sketseillään naisten tippaleipä- ja miesten putkiaivojen erojen synnyttämistä kommunikaatiokatkoista, hypittää heitä ja käskee kourimaan vatsaläskejään. Hänen reuhuamisensa muistuttaa sukupolven takaisista Sensitivity Training - aikakauden hullutuksista, jolloin ihmisiä pinottiin toistensa päälle pitkin ja poikin ja miehetkin potivat "uskalla näyttää tunteitasi"­läheisyysripulia.

 

Erikoisen oireellista on, että vallankin talouselämän organisaatioiden koulutustehtävien ohella puolustusvoimatkin ovat ostaneet hänen palvelujaan. Ne miehethän alistuvat vaikka mihin kun käsketään, ja hänen upseerimaisen päällekaatuva fyysinen ja psyykkinen röykytyksensä on sitä samaa, mitä kunnon sotilas arvostaa: suoraa toimintaa toiminnan vuoksi toisen käskemänä. Pääasia että tanner tömisee niin tuntuu että jotain tuli tehdyksi.

 

Markku Siivola

Katso myös:

Tee edes tämä - huolettoman huoltokirja