Pois

Julian Kenyon: Parantava akupainelu. Suom. Sirkka-Liisa Sjöblom. Karisto 1993

SORMEILE POIS SAIRAUTESI

Kaksikymmentä vuotta on akupunktio muunnelmineen levinnyt länsimaihin kuitenkin sen verran itämaisuuttaan säilyttäen että mystiikkamummot pitävät ihmiskehon energiakanavia korkeampaan ilmoitukseen verrattavana mystisviisaudellissäihkeisenä totuutena, vaikka se perustuu suuremmalle tietämättömyydelle kuin koululääketiede. Kokemusperäisesti sen on kuitenkin havaittu toisinaan auttavan ainakin kiputiloihin. Muu teho on tiedon ja uskon välistä ei-kenenkään-placebomaata.

Akupunktoilua liehivä energiavirtahöpsötysmystiikka puuttuu tästä kirjasta miltei täysin, eikä koululääketiede saa juurikaan tuta yhtä asiattomuutta lukuunottamatta: sekö todella olisi ainut tunnettu järjestelmä joka ei suhtaudu vitaalisti terveyteen ja sairauteen. Julian Kenyon - ken hän lieneekään - suosittelee kuumeeseen myös antibioottia, ja pyörtyilevä ensin lääkärin leiriin, sitten vasta toisen paineltavaksi (se on tehokkaampaa niin, ei silloinkaan neulottelun veroista) kun tuo länsimaisen teknotuotteen korkein hapatus on ensin pahemmasta vapauttanut. Allergiaan suositellaan myös siedätyshoitoa, ihottumaan, kutinaan ja sormien pistelyyn vaan eritoten astmaan lääkäri on nainen paikallaan. Käy lääkärissä myös kaularangan vammoinesi, turvaudu häneen vatsapistoksissa, mutta olkasäryssä lääkintävoimistelijaan. Korvien soimiseen kuitenkin ensisijaisesti akua; akustiikka paranee noin puolella potilaista.

Yksiselitteisissä asioissa kuten pienemmissä urheiluvammoissa ja jokapäivän pikkuripsauksissa on "akupainelusta usein apua". Ei sen enempää. Suorastaan kiihottavan matalalla profiililla hän liikkuu, jopa akuhierontaseksitekstien tyyppiriehaantumakohdassa: ei seitsemännen taivaan seksipisteitä. Aku ei kiihota alkuunkaan! Kuin raikasta vettä sameanlimaisten pehmopornopaineluhieroskelukirjojen virrassa!

Kun kunnallisen terveystehottomuuden läpi vaivoinensa karvoinensa kuljetettu kansalainen entistä selkeämmin ymmärtää hoitonsa rajat, kokeilkoon akualueelta nämä lähemmäs sata vihjettä selkeine akupistekarttoineen kaikessa länsimaisasiallisessa kuivuudessaankin. Akulla on sentään ns. järkipiireissä osoitettu olevan tiettyä tehoa, vaikkakin koululääketiedettä yleensä vähäisempää.

 


Markku Siivola