Pois

Johanna Broman: Selvänäkijä taivaankannella. WSOY 1997


SUOMALAISILLE SUUNNITELTU SELVÄNÄKIJÄ

 

Psykiatrina minun pitäisi tuomita Johanna Broman, koska hän on selvänäkijä. Rajatietopiireissä nuohoavana minun pitäisi tuomita hänet, koska hän ei usko jälleensyntymään. Kristittynä minun pitäisi tuomita hänet, koska hän on yhteydessä henkimaailmaan. Onneksi vain nimineulassani lukee psykiatri, ja ihmettelen mitä oikeastaan teen parahupsuttelijoiden kritiikittömässä seurassa. Lisäksi erosin kirkosta, joten minun ei tarvitsekaan tuomita häntä.

Mieli kyllä toisaalta tekisi kun hän päinvastaisesta aikeestaan huolimatta jyrää "ylhäältä annetuin" selityksin toisten unien yli, banalisoi horoskooppimerkit, antaa käsiala-analyyseissaan liian pienille yksityiskohdille liian suuren yleisarvon, ja katsoo itse edustavansa juuri sitä oikeaa, korkeatasoisempaa henkimaailmaa, jonne pääsyvaatimuksena on Jumalaan ihastuminen.

Kirjassaan Toinen maailma (Tammi 1994) hän ei vielä potkiskellut kilpailevia suuntia kuten nyt. Erityisesti automaattikirjoittajat, vallankin suulla suuremmalla valehtelevat eli kaiken maailman kekkosia ja ruuneperejä kynistään vuodattelevat mitättömät pikkusielut eivät häneltä armoa saa. Outoa on myös hänen antautumisensa kommersialismin tavanomaisia nuoleskeluperiaatteita noudattavan pikkutuhrun luontaistuotefirmaketjun mallinukeksi, se lienee työtapaturma?

Johannaa oikeaoppisempia löytyy ammattiparantajienkin piireistä valtoimenaan. Miksei siis hänkin saisi hiukkasen johonkin uskoa kun hän ihmisiä omalla, etten sanoisi vakavallakin tavalla, kuitenkin auttaa. Puhelimeen hän ei voi ymmärrettävistä syistä vastata, kun kirjeitsekin hänen päälleen vyöryy 13.000 avunhakijaa vuodessa, ja lukuisissa esiintymisissään radiossa, TV:ssä ja muualla hän saa tarpeeksi kimppuunsa kaiken maailman kissanristiäisistä kyseleviä typeryksiä, jotka päälle päätteeksi vielä suuttuvat, kun he eivät olekaan etuoikeutettuja hänen silmissään. Näitä ihmisiä hän sietää kuitenkin paremmin kuin henkimaailmaa edustavia kollegoitaan. Näinhän se on kaikilla elämänalueilla ettei yhteen tilaan kahta auktoriteettia mahdu.

Pienistä esoteriapiireistä, joissa selvänäkijöitä aina vilisee, hän on noussut Suomen tunnetuimmaksi selvänäkijäksi. Liekö sattuman kautta ovat hänen ja massamedian tiet kohdanneet vai onko osasyynä hänen raamatun jumalaan turvaamisensa ja jälleensyntymisen kieltämisensä, jotka näkemykset vähemmän outoina ja pelottavina istuvat luterilaiseen kansansieluumme paremmin kuin kilpailijoittensa suosimat itämaisemmat jumalat? Selvänäkö armolahjana ja taivaankansi henkimaailman sijaan maistuvat nekin mukavalta jeesusta arvostavan suussa.

Julkkistaakkansa alla hän huokaa väsyneesti toivoen joskus työnsä ymmärtäjää ja tukijaa vierelleen, aviomies kun hävisi henkivalloille ja taivaan isälle jo 80-luvun lopulla, silloin kun Johanna lopetti maalliset virkansa antautuen kokonaan henkimaailman käytettäväksi.

Johannan oikeassa tai väärässä oleminen tai edustamansa henkivaltojen todellisuuden asteen määrittäminen ei ole olennaista sen kysymyksen rinnalla saako ihminen hätäänsä apua toiselta. Kovin pökkelömäisiä ovat hänen omat yhteiskuntanäkemyksensä, maailmanparannusohjeensa ja yksinkertaistuksensa henkimaailman toimintatavoista, vaan eiköhän hänen etiikkansa silti riitä ihmisten auttamisen vastuulliseen työhön.

Markku Siivola