Pois
Peter Kelder: Viisi tiibetiläistä riittiä - nuoruuden lähde. Suom. Kai Pelkonen ja Eila Ruuskanen. WSOY 1996
James Redfield: Kymmenes oivallus. Suom. Aslak Breck. WSOY 1996
Elsa Barker: Kirjeitä valon maailmasta. Suom Ritva Alku. WSOY 1996

SYMPAATTISTA HIHHULISMIA

Englantilainen Eversti Bradford, amerikkalainen tuomari David Patterson Hatch, 1848-1912, ja Wil avaavat lukijalle jokaisen mystiikkakirjakaupan teksteissä toistuvat vakioportit maailmaan, josta jokaisen itävetoisen seurakunnan jäsen puhuu sujuvasti unissaankin.

Wil on maailmallisin tuote, amerikkalaisen psykoterapeutin James Redfieldin keksintö, maapallon hengelliseen uudelleenheräämiseen uskovan ja ihmisen elämän merkityksen ymmärtämistä kuuluttavan yhteiskunnallisen maailmanfilosofian puhetorvi, ystävänsä uusiin tajuntaseikkailuihin johdattava olento.

Tuomari, niin tarkkaan kuin hänen koko elämänsä tunnettiinkin, on myyttisempi hahmo, onhan hän kirjoittanut koko tekstinsä henkimaailmasta Elsa Barkerin käden kautta vuosisatamme alkupuolella, ja kalifornialainen Kathy Hart sai julkaistua ne uudelleen vuonna 1995.

Eversti Bradford on samanlaisen kertojaketjun takana, sillä Harry Lynn julkaisi Peter Kelderin 60 vuotta vanhan kirjan uudelleen, Kelder vuorostaan tapasi merkillisen everstinsä joskus jossain puistossa ja kaikki opetettuaan häipyy everstimme taas tuntemattomuuteen annettuaan tärkeät tietonsa maailmalle, aivankuin Elsa Barkerinkin elämästä vihdoin poistuva tuomari. Eversti vain poistui tähän maailmaan, tuomari lähti muihin maailmoihin, tai oikeammin taivaisiin. Samoin Wil, tulee ja häipyy taas tuntemattomuuteen parhaitten myyttien ja Clint Eastwoodin perinteitten mukaisesti.

*

Alan taas vanhemmiten uudelleen pehmetä kun kaksi näistä kolmesta mystiikkahössötyskirjasta oli minusta aivan symppiksiä.

Redfieldin mystiikkaan naamioitu poliittinen yhteiskuntafilosofia ei kolahtanut, vaikka oli viime toukokuussa toisena Publishers Weekly Hardcover Fiction Bestseller listalla, mutta Barkerin Tuomarin selostukset kuolemanjälkeisen elämän ulottuvuuksista, niin teosofiakirjoista kuin saammekin samat jutut lukea, ovat vallan viehättäviä, aavistuksenomaisen huumorin värjäämiä kauniisti kimmeltäviä tarinoita ihmisten kohtaloista.

Helpompaa tapaa nuortua ei liene kuin Kelderin everstin kuvaamat viisi yksinkertaista liikettä, joilla 73-vuotias eversti nuortui alle nelikymppisen oloiseksi kahdessa vuodessa. Ne on oikein valokuvien kera kirjassa kuvattu. Kuudeskin riitti on kaupanpäälle; selibaatti ja seksuaalienergian ohjaaminen energiakeskuksiin eikä ulos, sekin hyvin yksinkertainen liike. Lopuksi vielä muutama dieettineuvo ja oikean äänenkäytön ohje. Myös Unio Mystica innostui kääntämään kirjan tänä vuonna suomeksi (Viisi tiibetiläistä menetelmää : tie kehon, mielen ja sielun tasapainoon), kuitenkin sen lyhyemmästä laitoksesta.

Vaikka klassisempaa sitoutumista tsakroihin ja kundaliniin on vaikea löytää, on teksti mukavan vapaahenkistä, ja suomentajan tiivis kuvaus alati etsityn nuoruuden lähteen myytin suhteesta buddhalaisuuden eri suuntauksiin on piste i:n päälle. Niinpä nyt naistenlehtien naurettavat voimisteluohjeet sivuun ja yli viidenkympin mummelit ja vaarinalut nuortumaan, kymmenessä viikossa kun tulostenkin pitäisi jo näkyä. 

Markku Siivola