Pois

Ritva Enäkoski & kumpp.: Tee edes tämä - huolettoman huoltokirja. WSOY 2002

 

 

TRAAGINEN FARSSI TERVEYDESTÄ

 

 

Tunnetun mediasirkustaiteilijamme Ritva Enäkosken kirjaa mielestäni parhaiten luonnehtiva adjektiivi oli pyörinyt mielessäni jo päiväkausia ennenkuin näin HS:n kriitikkokollegan käyttäneen saman kirjan arvioinnissaan samaa adjektiivia: ällöttävää.

 

Alkuasennoitumiseeni oli tietysti vaikuttanut jo ennalta kaksi hänen kirjoistaan, yhtä huonoja kummatkin, ensimmäinen jo vuonna 1990 ilmestynyt Pistä persoonasi peliin, jossa hänen jo silloin alatyylisen tekstinsä pääohje oli muiden lääppiminen fyysisen läheisyyden ja ruumiinkielen merkityksellisyyden kaavussa, halusivatpa hänen uhrinsa sitä tahi ei. Murheellista on havaita kyseisestä kirjasta otetun uusintapainoksenkin. Noihin aikoihin satuin myös yhteen hiuksianostattavaan tilaisuuteen jossa hän maanisen päällevyöryvällä tavalla hypitti yleisöä tavalla, joka sopisi kyllä alle kymmenvuotiaille.

 

Yhden hänen teoksensa nimi on Halu, hinku ja haba - miten bodaan kantin kestäväksi. Tuo nimi sopii yhteen kaiken muun kanssa kertoen siitä tekopirteilevän päkistyksellisestä sirkushuvista, josta hän on onnistunut tekemään oman leipäpuunsa heittäydyttyään yksityisyrittäjäksi toimittajan ja uutispäällikön virastaan, paljolti varmaan myös Marco Bjurströmin nosteen varassa heidän jo kahdentoista vuoden pituisen yhteistyönsä aikana.

 

Tämänkertainen  yliammutun ontuvilla vertauskuvilla kirjoitettu liikalihavuuden ja vanhenemisen torjuva teksti huutaa hyvää oloa niin pahoinvoivasti, että hänen paljastuksensa mattojensa hakkaamisesta pesäpallomailalla paineittensa purkamiseksi otan aivan vakavasti. Fyysisen aktiviteetin ja ruokavalion puolustaminen muuttuu yleisöä kosiskelevaksi lapsenomaiseksi ilveilyksi hänen käsittelyssään.

 

Hänen tantereentömistelyohjeensa ja matalalentonsa ovat omaa luokkaansa, jota säestää hiukan enemmän sordiinolla muiden kirjoittajien kuoro, vaikka kriittisyyden taso ei siitä juuri paranekaan kuten esimerkiksi ihotautilääkärin, ei siis maallikon, uskomusvaraiset johtopäättelyt runsaan vedenjuonnin aiheuttamasta kuona-aineiden poistumisesta ja ravintoaineiden kulkeutumisesta kohde-elimiin, josta sitten voidaan ajatella vedenjuonnin edistävän myös hiusten ja kynsien hyvinvointia. Tai kuntoutuspsykologi aivojumppaohjeillaan kännykän ja hammasharjan toiselle puolelle vaihtamisen ja jalkapohjaan teipin liimaamisen hyödyllisyydestä.  Ja ne pakolliset naistenlehtitäytteet tuhannesti toistettuine itsensävääntelypiirroksineen ja ruokaohjeineen.

 

Tekstin kruunaavat rujon vastenmieliset piirrokset.

 

 

Markku Siivola

 

Katso myös:

Kohtaa ihminen - kohtaamisviestinnän avaimet

 >