Pois
K.Winston Caine, Perry Garfinkel (toim.) Miehen käsikirja. Mukaellen suomentaneet Eeva-Liisa Jaakkola ja Eila Salminen. Otava 1997.
 
TYPERYYDESTÄKÖ TERVEYTTÄ

"Suomen oloihin sovellettua täyttä käytännön asiaa" yrittelee suomalainen kustantajaraukka heilutella korviaan tämän amerikkalaiselle sivistystasolle tarkoitetun roskahoitokirjan takakannessa, ja suomalaisen tekstin tarkistanut yleislääketieteen erikoislääkäri häpäisee itsensä osallistumalla moiseen törkyyn, jossa ensi kertaa näen että miesten pitäisi tutkia rintojaan. Ja varjella niskaansa ja pestä tukkaansa, välttää vammoja, kiljumista, myrkkyjä ja ylenmääräistä hypähtelyä, noudattaa kaikkia niitä satoja ohjeita mitä naistenlehtien loputtomat kauneus- ja terveysohjeet yrtteineen ja vääntelyineen nimenomaan pahimmillaan aivottomille kanssasisarilleen tarjoavat putkinäköisen pohjanoteeraavalla syyn ja seurauksen sekoittamisella ja mekaanisella tyrkkytuputustasolla jonka vain äärimmäisen epäitsenäinen ja herkkäuskoinen tai esikouluikäinen lukija voi hyväksyä. Tai sitten vähä-älyinen tai homosuhteissa se naisellisempi osapuoli jotta tämän kirjan joululahjaksi saatuaan ei tuntisi itseään verisesti loukatun.

Vai voisiko syy olla suomalaisten feministien julmissa juonissa? - ovathan tämän kirjan mukaellen suomentaneet kaksi minulle tuntematonta naiseläjää.

Kirja on taide-elämys kuten kaikki mestarilliseen huippuunsa viedyt asiat, typeryyskin.

 

Markku Siivola