Pois

Sissela Bok: Miksi valehtelemme? 334 sivua. Suom. Jaakko Hinkka. Kirjayhtymä 1981.

VALHEEN ANATOMIA

Tuo totuus julki - viistossa
niin tulos paranee 
sen suora, suuri yllätys
vain liikaa häikäisee.
 
Kuin lapsi tottuu myrskyyn - jos
sen hiljaa selittää
saa Totuus hohtaa - asteittain -
tai sokeita vain jää.
 

Syyskuu 1964, Yhdysvaltain ulkoministeriö:

Presidenttiehdokas Johnson samaan aikaan:

Sissela Bok kirjassaan:

Kerrankin positiivinen yllätys. Harva kirja päältä ruma, vaan ei silkkoa sisältä. Tämä sattui olemaan sellainen. Etiikkaa ja päätöksentekoa Harvardin yliopistossa opettava Gunnar ja Alva Myrdalin tytär tunteekin valheen anatomian harvinaisen terävästi yksilöstä kansakuntatasolle saakka.

Bok ei rajoitu ainoastaan nykypäivän valheisiin, vaan kertoilee erittäin kiinnostavasti moraalifilosofian historiasta niin uskonnon, filosofian kuin oikeuslaitoksenkin piiristä. - Mitä teet, jos murhaaja kysyy, mistä hän löytää ystäväsi, jota on tullut tappamaan? Valehteletko? - Jyrkimmin tähän suhtautuvat tunnetuista historian henkilöistä kirkkoisä Augustinus:

...ja Immanuel Kant:

Tuomas Akvinolainen erotti kolme valheen lajia: avuksi tarkoitetut, leikilliset ja pahansuovat. Kuten arvata saattaa, absolutistinen näkemys on liian jäykkä ja kaikki muut näkemykset vesitetään. Akvinolaisen tie johti kirkkoriitoihin, kun kaikista valheista alkoi saada synninpäästön, ns. äänetön ehto oikeutti valehtelemaan ihmisille vaan ei Jumalalle jne...

Entä nykypäivän ilmiöt? "Pyydän kohteliaimmin...". "Hauska tavata..." lienevät valheita, joita juuri kukaan ei pysty välttämään ilman omituisen mainetta. Lääkärin vaitiolovelvollisuus? Placebon käyttö? Kuolevalle valehtelu? Valehtelu ja salakuuntelu totuuden selville saamiseksi (esim. Watergate)? Valehtelu tiedon saamiseksi kontra valvonnan välikappaleena? Valehtelu valehtelijalle? Valehtelu henkensä säilyttämiseksi turmeltuneessa yhteiskunnassa: poliittiset ja uskonnolliset vainot? Valepotilastutkimukset, yhteiskuntapsykologiset tutkimukset: "...ellei joku roisto sinua tavoita, ellei luotontarkastaja sinun asioitasi nuuski tai ellei myyjä kyni sinua puhtaaksi, tulee yhteiskuntatieteilijä ja vetää sinua nenästä." Oikeuslaitoksen legalisoidut valheet syyttäjä/asianajajapelin äärimmäisissä mustavalkoasetelmissa?

Bokilla on taito irrotella valheen voikukkia yhteiskuntamaaperältään ilman juurten katkeilua. Hänen laaja-alaisuutensa; yhden jyrkän asenteen toitottamisen välttämisensä on ansiokasta. Hän on todella perehtynyt tähän laajaan aiheeseen hyvin. Omalta kohdaltani totesin, että harvoinpa me lääkärit olemme niin monipuolisesti mm. placebon, valheen ja salassapitämisen etiikasta puhuneet kuin mihin Bok "maallikkona" pystyy.

Hieman ottaa Bok toki kantaa: "...minun on yhdyttävä siihen käsitykseen, että on ainakin joitakin tilanteita, joissa valhetta voi puoltaa.. Ennen kaikkea niitä ovat ne, joissa viattomat ihmishenget ovat vaarassa ja vain yksi valhe voi torjua vaaran." Hän ei siis ole täysi augustinilaiskantilainen. - Hänen otteestaan näkyy, että totuus ei ole ollut hänelle vain älyllinen harjoitelma; hänen terävän päänsä tuottamien rivien välistä pilkottaa hänen sydämensä.

Markku Siivola