Pois

Marja Krons: Seniorin opas - vinkkejä, palvelua, terveyttä. Tammi 2003

VANHENEMISEN MUISTUTUSKIRJA

Suomalaisten keskimääräinen eläkkeellesiirtymisikä on 58-59 vuotta. "Työnsä tehneet ihmiset" ovatkin 'free-lance toimittajan' Marja Kronsin määritelmän mukaan senioreja, riippumatta heidän yksilöllisestä fyysisestä ja psyykkisestä kunnostaan. Kirjan lähtökohta oli hänen juttusarjansa seniorielämästä Etelä-Suomen Sanomissa, josta on ollut sitten kätevä laajentaa tekstiä 'jokaiselle vanhenevalle jotakin' -haarukkapaloiksi. Kirjan aiheet leviävät sisustuksesta virtsan lirahteluun, apuvälineistä tukipalveluihin, ruokaohjeista voimisteluvinkkeihin, tietokoneista Viagraan, alkoholista autolla-ajoon, verotuksesta hoito-, elin- ja tavallisenkin testamentin tekoon.

Krons pysyy kepeätä jutustelutyyliä tavoittelevassa, ajoin ylirentouteen horjahtavassa tekstissään kuitenkin jotakuinkin kaidalla tiellä sortumatta hyvin yleiseen ikäihmisten sulkemiseen vanhuuden viisauden ylistyksen ja yliymmärryksen vankilaan. Toisenkin vanhuskirjallisuuden tyyppiansan hän on välttänyt pysyttelemällä jotakuinkin vanhenemisen erityiskysymyksissä ottamatta mukaan liikaa yleistä, kaikille ikäryhmille sopivaa ainesta. Sitä vastoin holhoavuutta hän ei ole aivan pystynyt välttämään. Neuvotuputuslistoja on liikaa, niissä liian paljon itsestäänselvyyksiä ja tiedemystiikkaa kuten että älä kolhi päätäsi äläkä masennu, keskity ajamiseen, ohita harkiten. Naistenlehtien loputtomasti kylvämiä tyhjänpäiväisiä itsensävääntelypiirroksia on onneksi vain muutamia.

Tiede on päässyt lumoamaan kirjoittajaa melkoisesti. 'Tutkimusten mukaan' on Seniorin oppaan toistuva, aina yhtä käyttökelpoinen lausahdus puolustella melkein mitä tahansa, tutkimusten valtavasta kirjosta kun riittää omaa kantaa tukevia tuloksia kaikille osapuolille, näin vallankin ihmisen käyttäytymistä ja tajuntaa tutkivilla alueilla. Kuinkapa maallikko näkisikään mitä huttua on aivan leijonanosa julkisiin tiedotuskanaviin pääsevistä tutkimuksista. Hän mm. intoutuu suurentamaan television katselun aivan "järisyttävän vahingolliseksi" sillä "tutkimusten mukaan" se voi tehdä meistä kylmiä passiivisia vidiootteja. Samaa tasoa on Kuopion yliopiston tutkimus tv-ruudun uuden oppimista haittaavista värähtelyistä. Masennustekstistä vie turhan suuren osan medikalisaatiomystiikka - kuten yli 99%:ssa muitakin artikkeleita, olivatpa tieteellisiä tai suurelle yleisölle tarkoitettuja.

Kirjan soveliain kohderyhmä löytynee enimmäkseen 60-65 vuoden ikähaarukasta. Sitä ikäluokkaa kirjoittaja lienee itsekin vaikkei ikäänsä paljastakaan. Kirjan aihepiirin laajuuden ja isotekstisen harvan ladonnan ja pienehkön sivuluvun yhdistelmä ei seikkaperäisyyttä salli, joten ohjekirjan sijaan se on lähinnä muistutuskirja vanhuuden vääjäämättömästä lähestymisestä sille suurelle joukolle vanhenevia joiden rappeutuvan ruumiin lisääntyvät oireet ilmoittavat olevan yhdestoista hetki alkaa luopua kulttuurimme nuorekkuuden ja terveyden epärealistisesta palvonnasta, usein vielä oman perheen harhaisesti avustamasta, kohti realistisempaa otetta vanhenemiseen.

Markku Siivola

 

Missä on isäsi, kuinka voi äitisi