Pois

J.M.Pilkington ja The Diagram Group: Kuka minä olen? Suomentanut Lea Karvonen. Tammi 1987

VIRKISTÄVÄ ROSKAKIRJA

Oli suorastaan piristävää selata (kun lukea ei tarvitse) oikein reilu roskapsykologiateos lävitse. Vaikka sen aihevalinta onkin hupsuille kaikkein omiaan, ei se estä käyttämästä kirjaa yhden illan viihdykkeenä, koskapa painojälki on hyvää ja kuvat kauniita, ja kirjan minätestit ovat aivan sopivia rattoisan iltaseuran kanssa naureskella ja toisiansa leikkisästi analysoiden ja naljaillen kuluttaa taas yksi ilta elämästään joutavaan hauskaan, joka kyllä onkin parempi kuin tärkeilevä ikävyys.

Ei siinä mitään hymisteleviä esipuheita pidetä, luojan kiitos, kivannäköisen eukon kuva etukanteen, ja sitten muutaman sivun pyyhällys läpi astrologian (joka on pisin luku), grafologian ("Tämä esitys ei te sinusta pätevää grafologia" !), fyysisen kunnon, rakennetypologian, ekstro- ja introvertismin sekä muutaman muun psykologian haaran pikapahoinpitelyn. Olenkin ollut täysin kyllästynyt tärkeileviin esipuhehymistyksiin, miksi juuri kulloinenkin roskakirja "edistää itsetuntemusta" tai harmoniaa kodeissa kuten entinen Kotilieden vakiomainos, joka sanatarkasti kuului: "Jos Kotiliesi tulisi jokaiseen kotiin, ei monia ongelmia ehkä olisi". Toki tämän kirjan teksti yrittää höpötellä juhlallisia kvasipsykologioitaan ja "olet sitä, olet tätä" siellä täällä, mutta nehän voi syrjäyttää, etteivät pääse iloa pilaamaan.

Paljon ruksattavia ruutuja ja piirrostehtäviä löytyy, luonnollisesti myös sen testaamiseksi, oletko hyvä rakastaja. Jos ylipäänsä täytät ne ruudut, on diagnoosini jo selvä: rakkauselämässäsi on jotain vialla.

Jos tämä kirjallisuuden laji viehättää, niin suosittelen jatkamaan teoksella Psykologiset pelit ja testit (Tammi 1985). Se ottaa asiat hiukan kunnianhimoisemmin, ja sen tasokin on jo selvästi toista luokkaa kuin tämän, mutta yhtä hauska kaikenlaisine kilpailutehtävineen ja muine pähkinöineen.

 


Markku Siivola