Pois
Lari & Kaija Maria Junkkari: Mieheksi joka olet. Kirjapaja 1996
Timo Lampikoski: Toteuta toiveesi, onnistu elämässäsi. Atena 1996

YKSINKERTAISIA OHJEITA

Timo Lampikoski on "kouluttaja", tarkempi yhteiskuntalokeroituma tuntematon, aikaisempi tuotanto "Penninvenyttäjän opas - näin säästät selvää rahaa" (WSOY 1993), joka viitannee suuntaan, jossa toiveiden ja elämässä onnistumisen olisi hyvä tapahtua.

Hänen rakennelmansa ytimenä ovat neljä elämisen ulottuvuutta; psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja uskopohjainen, joihin kuhunkin hän sijoittaa "kaiken osaaminen perustalla olevat" peräänantamattoman ja aktiivin Self Made Manin amerikkalaistyyppiset ydintaidot, joten menestymisen mittakin on ulkoinen pärjääminen, esimerkkeinä monta yrittäjää, taiteilijaa ja urheilijaa, yksi seikkailijakin. Hänen tiensä ei johda itseen vaan toisten käytöksen kopiointiin mallioppimisen kautta ja arvohierarkioilla kiipeilemiseen muistuttaen tavoitteiltaan Jari Sarasvuota (Sisäinen sankari - uljaan elämän käsikirjoitus. WSOY 1996), ja paljon suomennettua "voittaja"kirjailijaa Wayne W Dyeriä (Sinäkö ihmeidentekijä, Usko mahdollisuuksiisi, Elää omilla ehdoilla, Uskalla rikkoa rajasi).

Keskeisiä lukijan "voimavarojen säpet" avaavia työkaluja ovat mielikuvaharjoittelu, saavutusten palkitseminen ja vastoinkäymisten suhteuttaminen tyyliin "muilla menee vielä huonommin" (!) ja "eipä tällä ole enää kymmenen vuoden kuluttua merkitystä".

Hän uskoo ihmisen olevan hengellisen olennon, mutta se ei näy tekstissä, joka jatkuu alusta loppuun samanlaisena traditionaalisiin yhteiskunta-arvoihin sitoutuneena Valitut Palat - henkisten neuvoryppäiden imperatiivimuotoisten iskusanojen ja askarteluohjeiden sarjana, joissa hänen haastattelemiensa 27 suomalaisen onnistujan sanomiset pyörivät pikkusilppuna tekstimassan seassa. Kuvaavaa on, että hänen työhuoneensa seinää koristavatkin nimenomaan iskulauseet ja aforismit - perheen ja lomakohteiden kuvien joukossa.*

Uskon ulottuvuus ei syvennä myöskään Junkkarin avioparia, mies pappi, ja vaimo perheneuvoja. Heidän tekstinsä miehestä ja naisesta vesittää sanottavansa tieteellisyyden "tutkimuksissa on huomattu" pahoinpitelyyn ja yliymmärtävään "toisaalta ja toisaalta" hyperdemokratiaan, jossa miehen mieheksi tuleminen tarkoittaa sukupuolen liudentamista jonkinlaiseen kristilliseen hermafroditismiin. Lampikoski kutoi rönsyjään edes jonkinlaisen ajatuskehikon ylle, mutta naistenlehtien pseudopsykologisoinnin itsestäänselvyyksien peruskliseekokoelmaa muistuttava Junkkareiden sanavirta lorisee minne sattuu, laajalle ja ohuelti. Silti, vai pitäisikö sanoa myös siksi, kirja pysyttelee jo viidettä kuukautta kolmen luetuimman "muun kirjallisuuden" kärjessä. Moinen menekki tietysti heijastaa naisvallan alla kärsivän RautaHannuRaukan nykyistä hätää löytää miehinen identiteettinsä - vaimonsa avustamana... 

Markku Siivola